LanciaThema.nl

Navigatie

Birth of a Thema 8.32 SW

jul
09
2010

Stevig voorkomen

De SW heeft me bekoord met het veersysteem in sportstand. Door de Toscaanse heuvels en met name op de Futa-pas, bewees deze optie, in combinatie met de niveauregeling op de achteras, dat een Thema ook door bochten kan zonder dat er sprake is van ernstig overhellen. De grip bleek bijna eindeloos! Toch is en blijft een SW een slappe bedoening. Wanneer je iets diagonaal over een drempel gaat hoor je de carrosserie zuchten en steunen. De voornaamste reden hiervan is dat de verbinding tussen de achterveerpoten ontbreekt. Bij een Berlina zit hier een hoedenplank en een stukje plaat voor de ondersteuning van de rugleuning tussen gelast. Tussen die achterste veerpoten zou je een veerpootbrug kunnen zetten. Voor de SW is dat echtter meteen een forse beperking van het gebruiksgemak, vandaar dat mijn keuze daar niet op gevallen is. Ik heb wel gekozen voor een veerpootbrug aan de voorzijde:

Veerpootbrug Lancia Thema (Strut Bar)

Veerpootbrug Lancia Thema (Strut Bar)


In Griekenland woont medeforummer Dan. Hij heeft een turbo 16V LX gesloopt. Hiervan heb ik inmiddels enkele essentiële delen thuisgestuurd gekregen zoals de schokbrekers achter en alle onderdelen van de niveauregeling. Ook zat er de originele trillingsdemper voor de hogedruk hydraulische leiding bij. Die kan ik dus gaan monteren zodat het gegil in de leiding ophoudt. Omdat er op deze donorauto een veerpootbrug gemonteerd zat aan de voorzijde, beschikte hij over een mal. Deze mal is naar een staalbewerker gegaan en inmiddels hebben we een productielijn voor de veerpootbruggen van een Thema!
Vooral omdat deze niet meer leverbaar zijn is dit een niet te versmaden accessoire voor de Thema. Na enkele proefritten is namelijk gebleken dat:

    De voorzijde stijver geworden is;
    Het sturen strakker gaat met meer feedback uit de voortrein;
    De vering doet nu echt zijn werk (en niet de flexibele voortrein).

Maar:

    De vering maakt meer geluid bij kleine oneffenheden;
    Zwakke onderdelen (rubbers, stuurkogels etc.) manifesteren zich direct.

In het algemeen is de conclusie dat het de auto een stuk prettiger maakt, zeker wanneer je er met enige regelmaat meer van vraagt.

Veerpootbrug Lancia Thema (Strut Brace)

Veerpootbrug Lancia Thema (Strut Brace)

Written by admin in: Weblog 8.32 SW |

Geen reacties »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Powered by WordPress | LanciaThema.nl Theme | Theme based on Aeros Theme