LanciaThema.nl

Navigatie

Birth of a Thema 8.32 SW

nov
29
2009

1000 mijl door Italië

En dan willen we de beroemdste rally van Italië wel eens meemaken. De Mille Miglia. Duizend mijl, dwars door het land . Van Brescia naar Rome en weer terug. En 200 meters van die monsterrit gaan wij vandaag bekijken. Zonder vooraf opgezet plan koersen we naar het zuidoosten, richting Arezzo. Dan gaan we de bergen in, richting Sansepolcro. Een schilderachtig stadje, met gevoel voor compositie geplaatst in een decor van groen beboste bergen en scherpe rotswanden. Pas dan nemen we het routeboek van Diederik en Ferdinand ter hand. Volgens de gegevens uit het routeboek moet de Mille Miglia- karavaan door dit stadje komen.

Zomaar een parkeerplaats - 8.32 Meeting Toscane 2003

Zomaar een parkeerplaats - 8.32 Meeting Toscane 2003


We laten de auto’s staan op een parkeerterrein en wandelen onder een oude stadspoort door. Dorst en honger kondigen zich aan en we strijken neer op een beschut terras in de smalle, slingerende Via 20 settembre. Als onze bestelling wordt opgenomen vragen we waar de rally goed te zien is, straks. De serveerster wijst naar het smalle straatje naast het terras. Hier? Hier dus.
We maken wat grapjes over en weer. Het zou toch leuk zijn als we de wagens gewoon konden aanraken. Gewoon even gezellig kletsen met de coureurs. We lachen nog steeds als de drankjes worden gebracht. Tegelijk met de komst van de serveerster golft een zwaar gedreun door de straat. Claxons zijn in de verte te horen. Volkomen onverwacht raast een oude open Alfa Romeo achter mij langs. In een wolk van wervelend stof staren we elkaar verbaasd aan. “Hier!”, brullen we tegelijkertijd en springen overeind. Gehaast breng ik mijn camera’s in gereedheid. Tijd om een goed plekje te zoeken is er nauwelijks. Voorafgegaan door officiële wedstrijdwagens van sponsor Mercedes, ronken, daveren en knallen de klassiekers door de straat. Ik laat me plat voorovervallen op de straatstenen en bedien mijn fototoestellen alsof het machinegeweren zijn. Een pandemonium van kleuren, lawaai en de geur van hete olie.
Smal terras - 8.32 Meeting Toscane 2003

Smal terras - 8.32 Meeting Toscane 2003


Oude BMW’s, Mercedesen, Porsches, Fiats, Ferrari’s, Maserati’s, Lancia’s… Daar! Een Aurelia B20, derde serie. Of nee, toch vierde serie. Kijk maar naar de deurgrepen. Véél eleganter van ontwerp. En daar hebben we de overgerestaureerde Japanse Aurelia B24 die ik in Brescia al zag. En daar…
Ik besluit een stukje verder te lopen. Ik hoor muziek in de verte en het lijkt of daar iets gaande is. Plotseling wordt het straatje breder en de zon verlicht een tafereel dat zo uit de middeleeuwen lijkt te komen. Overal banieren en vlaggen. Muziek. Stro op de weg. De coureurs worden op het Piazza Torre di Berta gedwongen hun snelheid te minderen om hun bolides de scherpe bochten rond het plein te kunnen laten nemen. Soms staat de stoet even helemaal stil. Mensen in middeleeuwse klederdracht voorzien de rijders van verse vruchten en drinken. Dankbaar nemen stoere mannen en vrouwen de verkoelende giften aan. Hun gezichten zijn zwart van het stof. Als de ouderwetse stofbrillen even omhoog gaan, zie ik het wit van hun gezichten, scherp afgetekend in ovaaltjes rond hun ogen. De lucht trilt boven de brullende motoren. Zweet loopt langs de gezichten. Het is prachtig. En wij zijn er bij…
Vermakelijk - 8.32 Meeting Toscane 2003

Vermakelijk - 8.32 Meeting Toscane 2003


De Mille Miglia. Een waar gebeurd verhaal. Een gedeelte van dat verhaal heb ik vastgelegd op de gevoelige plaat. De rest staat voorgoed geëtst in mijn geheugen.

Tja. Een mooie herinnering. Dat geldt voor de hele week, eigenlijk. We hebben vrienden gemaakt en veel gezien. We hebben gereden in een Lancia Thema 8.32. Een auto die thuishoort in het geweldige Toscaanse landschap. Een aparte auto met vele gezichten. Even zovele gezichten als Toscane al kan laten zien in slechts een week tijd. We nemen afscheid. Afscheid van elkaar en afscheid van Villa La Palagina. Afscheid van het land en van de heerlijke wijnen en het voortreffelijke eten. Voor de laatste keer slaan zeven motoren bijna tegelijkertijd aan. Nog één maal wordt het hese geluid van zeven stuks acht- cylinder motoren in perfecte harmonie gebracht met de sissende krekels in de ruige dennen. Een perfecte finale van een schitterende compositie.

Nieuw Beerta, 2009
Maurits Peerbolte

Written by admin in: 8.32 Meeting Toscane 2003 |

Geen reacties »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Powered by WordPress | LanciaThema.nl Theme | Theme based on Aeros Theme