LanciaThema.nl

Navigatie

Birth of a Thema 8.32 SW

nov
22
2009

Sette Otto Trentadue; 8.32 Meeting Toscane 2003

Het is een Lancia. Tenminste, dat staat er op. Maar, “una vera e propria Lancia”? De meningen daarover lopen nogal uiteen. Lancia puristen aan de ene kant verafschuwen het schijnbaar hoekige, bijna lompe voorkomen. Hier heeft het roemruchte merk volgens hen definitief afscheid genomen van een traditie in design. Het feit dat Giugiaro toch een herkenbare Lancia handtekening heeft achtergelaten op de vormgeving van de koets, kan niet verhullen dat het om een moderne Fiat gaat, vinden ze en wijzen vervolgens met onverholen ontzetting naar de van de Ferrari 308 geleende acht- cylinder motor. Lancia enthousiastelingen aan de andere kant worden juist betoverd door de bijna bescheiden vormgeving, die een achteloos chique uitstraling verbeeldt. Plus de luxe, de techniek, het geluid. Dat lage vooroverhangen, wat een breedgeschouderde indruk geeft. Massief en toch onverwacht snel, als een straatvechter. Maar dan één met gevoel voor klasse en verfijning.`

8.32 Meeting Toscane 2003

8.32 Meeting Toscane 2003


En dan natuurlijk het grote genieten, wanneer die wolf in stijlvolle schaapskleren, geholpen door de Ferrari V8 met 32 kleppen, zijn tanden laat zien. De adrenaline rush, wanneer je een zich superieur wanende GTI rijder trakteert op een brutale spoiler, die heel decadent, op jouw commando, zich uit het kofferdeksel een weg omhoog acteert. Dan even een versnelling terug, voet op het gas en de beloning is daar.

Beide kampen zijn het over één ding eens. Het is wel een aparte auto die ‘Otto Trentadue’
Nou vooruit; een aparte Lancia dan…

Mei 2003. Het is twee over half negen en de Toscaanse lentezon ontbijt met me mee. Het warme ochtendlicht helpt me wakker te worden. Ik drink een kop hete vruchtenthee, terwijl ik onze uitvalsbasis voor de komende week bekijk. Een statige villa, centraal gelegen in de Chianti streek. Een warme bries brengt de geur van vers gebakken broodjes mee.
Het is nog vroeg, maar de lucht trilt al boven de wijngaarden. Het grijsgroen van de olijf en de donkere, bijna zwartgroene tinten van de cipressen contrasteren mooi met de warm geel gestucte muren van Villa La Palagina.
Ik laat mijn blik glijden over het dal dat zich voor ons hotel kleedt in verscheidene kleuren groen. Groepjes cipressen vormen statige, slanke pilaren in het decor van dit mooie klassieke schouwspel. Uit lichte steen opgetrokken hoeves en villa’s lijken de heuvels rondom Figline Valdarno op hun plek te houden. Het Toscaanse landschap valt zonder twijfel onder de schone kunsten.

Uitzicht - 8.32 Meeting Toscane 2003

Uitzicht - 8.32 Meeting Toscane 2003


Dit mooie schilderij is bijna af. Het heeft alleen nog een signatuur nodig. Geschreven op asfalt. Geschreven met een pen, gedoopt in brute schoonheid en snelheid. Bekrachtigd door voelbare en zichtbare Italiaanse klasse.
We zijn hier namelijk gekomen om te rijden. Om te genieten van het landschap, de met zorg uitgezette routes, het gemengde gezelschap bezitters van een Lancia Thema 8.32, het eten, de wijnen. Maar vooral het rijden…
Binnen het uur zullen zeven maal acht cilinders gezamenlijk hun muzikale repertoire ten gehore gaan brengen. Zeven Italiaanse tenoren zullen een onuitwisbare indruk gaan achterlaten in slaperige bergdorpjes, grootse steden en op slingerende bergweggetjes. Zeven Thema’s 8.32 uit drie landen bij elkaar.

Written by admin in: 8.32 Meeting Toscane 2003 |

Geen reacties »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Powered by WordPress | LanciaThema.nl Theme | Theme based on Aeros Theme