LanciaThema.nl

Navigatie

Birth of a Thema 8.32 SW

nov
03
2012
0

Tuning van de 8.32 SW Deel 2 – De cursus

Vandaag, 3 november 2012, stond de cursus op het programma. We werden hartelijk ontvangen in Reeuwijk bij BS-AutoTune. Er kwamen mensen die graag een LPG injectiesysteem op hun oldtimer wilden plaatsen, ondanks de discutabele plannen van het nieuwe kabinet om de oldtimer vrijstelling op te heffen, maar ook waren er projecten met Kawasaki’s en crossauto’s. Omdat ik besloten heb een nieuw injectiesysteem en ontsteking te monteren was het wel prettig om hierover meer te weten te komen.
We hebben geleerd dat een motor op een beperkt aantal sensors kan lopen. Gelukkig hoef ik geen luchtmassameter te monteren, het systeem werkt hier niet mee. Het aantal sensoren beperkt zich tot:

  BDP sensor in combinatie met een trigger wheel dat op de krukaspoelie geplaatst wordt of een serie gaten die in het vliegwiel geboord kunnen worden. Omdat deze sensor cruciaal is voor het lopen van de motor moet deze erg goed gemonteerd worden. De aanpassingen van het vliegwiel hebben de voorkeur, maar een trigger wheel doet het ook goed.
  De MAP sensor. Deze meet de luchtdruk in de inlaat. De druk is rechtevenredig met de hoeveelheid lucht. Hierdoor kan het motormanagement reageren op veranderingen in deze druk en dus op de hoeveelheid lucht die binnenkomt.
  Een luchttemperatuurmeter. Geplaatst tussen de inlaat en het filter meet deze sensor hoe de temperatuur van de aangezogen lucht is. Een temperatuurverschil van 20 graden leidt tot een vermogensverschil van 8%.
  De positie van de gasklep dient traploos bekend te zijn. Niet om hiermee de motor aan te sturen (zou wel kunnen in combinatie met de MAP sensor) maar voornamelijk voor de acceleratie versnelling.
  De koelvloeistof temperatuur moet ook bekend zijn. Dit is ondermeer belangrijk voor de verrijking van het mengsel (tot wel 80% extra) bij een koude start. Cruciaal is een goede werking van de thermostaat. Als de temperatuur door een defecte thermostaat op de snelweg zakt naar bijvoorbeeld 70 graden, dan wil de computer weer gaan verrijken en dat is niet de bedoeling.
  De belangrijkste is wellicht nog de Lambda sensor. Deze registreert de eventuele afwijkingen in de uitlaatgassen ten opzichte van de ideale verbranding. Omdat de standaard Lambda een heel klein registratie gebied heeft, passen we een zogenaamde wide band Lambda toe die meer kan registreren. Deze werkt op een vergelijking tussen de buitenlucht en de uitlaatgassen. De Lambda kan zo de mengselverhouding bijsturen als de uitlaatmetingen dat nodig achten.

Op deze 6 sensoren kan de motor prima lopen en geregeld worden. Je hebt echter ook nog actuatoren nodig. Componenten die het systeem mogelijk maken. Zo heb ik injectoren nodig uit de serie Bosch EV14 met een bepaalde opbrengst. Gelukkig heb ik geen hele bijzondere injectoren nodig omdat ik een V8 heb. Dat vermindert de benodigde opbrengst per injector met de helft ten opzichte van een normale 4 cylinder. Daarnaast heb je bobines nodig en goede bougies. Ook een stationair omloopklep is nodig voor de extra lucht bij de koude start.
Een heel pakket aan maatregelen, maar erg overzichtelijk.
Gelukkig kunnen zij een op maat gemaakte kabelboom leveren zodat het project wat dat betreft niet in de soep kan lopen. Na deze dag heb ik een goed beeld van wat er allemaal nodig is en wat je er allemaal mee kan. We hebben uitgebreid stilgestaan bij de werking van alle componenten en hun invloed op de prestaties van de motor. Erg leuk is de nieuwste generatie motormanagement systemen. Natuurlijk kun je die op je laptop aansluiten en zo aan de knoppen draaien (een gevleugelde uitspraak sinds het regeerakkoord tussen VVD en PvdA) maar biedt deze bovendien een bluetooth interface zodat je de prestaties van je motor gewoon op je mobieltje met een App kunt volgen
Al met al een leerzame dag die mijn project meer vorm gegeven heeft. BS-AutoTune biedt begeleiding bij het project en zal de auto afstellen tijdens de eerste rit. Ik heb er zin in!

Written by admin in: Weblog 8.32 SW |
nov
01
2012
0

Tuning van de 8.32 SW deel 1

De 8.32 SW moet eraan geloven. Ik neem je mee in een spannend traject dat in het voorjaar van 2013 moet eindigen in een volledig electronisch aangestuurde 8.32 krachtbron.

Waarom? Eigenlijk eenvoudig; het lijkt me leuk om te doen. Ik hecht niet zo aan originaliteit. Daar is deze hele auto een goed voorbeeld van. Ik hecht wel aan optimale prestaties en de rijervaring moet elke keer weer een sensatie zijn. Daar kom ik nu al aan tegemoet doordat ik de SW slechts enkele keren per jaar van stal haal. Zo blijft het genot aanwezig en blijft het een leuke hobby. Wel vind ik dat de auto alleen toevoegingen mag krijgen die destijds als optie leverbaar waren. Er is bij mijn weten geen enkele 8.32 met niveauregeling op de achteras. Omdat dit wel leverbaar was zit het op mijn SW. Zo mag je dus naar mijn mening de auto opvrolijken. Bij de techniek ligt dit anders. Het K-jectronic systeem van Bosch is gevoelig en presteert absoluut niet optimaal. Slechts 205 paarden uit 2,9 liter is niet veel. Ik ga voor minimaal 275 pk zonder aanpassingen aan het blok zelf. Hiervoor is een nieuw injectiesysteem nodig, net als een ontstekingssysteem zonder bewegende delen. Elke bougie krijgt zijn eigen bobine. Samen met een centrale Kdfi computer wordt de gehele motor dan optimaal van brandstof voorzien en stijgen de prestaties vanzelf.

Waarom nu? De SW heeft wat onderhoud nodig. De flexibele uitlaatdelen moeten vervangen worden, de kleppen moeten gesteld, de tijdelijke distributie oplossing van Koen moet vervangen worden voor een deinitieve oplossing, de klepgeleiderrubbers moeten vervangen worden en de optische kant van het blok mag wat aandacht. Al met al betekent dit dat het blok er het beste uit kan. Als ik dat dan toch al ga doen kan ik maar beter meteen doorpakken. Wellicht gaat dat wel zover dat er ook een 6-bak van een Alfa 166 onder komt met Thorsen differentieel. Dat laatste is nog een vraag. Hopelijk kan ik die binnenkort beantwoorden.

Het is overigens geen nieuw idee. In Duitsland is er al iemand die een dergelijke operatie heeft uitgevoerd. Hij heeft alleen geen bobines per bougie.

Lancia Thema 8.32 i.e.

Lancia Thema 8.32 i.e.

Deze gaf op de testbank al 275 pk. Aanstaande zaterdag start ik met een cursus. Ik moet eerst leren hoe mijn project vormgegeven moet worden. Ik doe dat bij BS-AutoTune te Reeuwijk.

Written by admin in: Weblog 8.32 SW |

Powered by WordPress | LanciaThema.nl Theme | Theme based on Aeros Theme