LanciaThema.nl

Navigatie

Birth of a Thema 8.32 SW

okt
28
2010
0

Auto importeren uit Duitsland

Voor wie het nog niet weet, een auto importeren uit Duitsland is eigenlijk heel erg makkelijk en verrassend goedkoop.

Vandaag de fase tot aan de RDW.

Vol goede moed vertrok ik vanochtend met de trein naar Duitsland. Net over de grens bij Enschede stond mijn nieuwe aanwinst voor dagelijks, veelvuldig gebruik; een Lancia Kappa SW 2.4 Automaat van 1999 op LPI. In combinatie met het originele schuifdak en de realtief lage kilometerstand van 2 ton was dit voor mij een mooie opvolger van onze K SW 2.4 uit 1996. Die heeft al 425 dkm gelopen en lijkt niet betrouwbaar genoeg voor een hollandse winter.

Met de verkoper afsgeproken dat die mij vanaf het station zou ophalen. Voor de treinreizigers een tip; koop pas een kaartje voor Duitsland op het perron in Enschede. Daar kun je uit de automaat een kaartje voor de Duitse spoorwegen halen. De verkoper stond er ook. Gelukkig maar.
Samen reden we in mijn nieuwe aanschaf naar de instantie waar de Duitser zijn registratie kan beëindigen. Ik had mijn huiswerk goed gedaan en had een bewijs van verzekering en een Kurzkennzeichen meegenomen. Deze had ik na veel speuren op het interweb gevonden onder deze site. Kijk hier naar hun aanbod van “Deckungskarte/Versicherungskarte (nur Haftpflichtversicherung!) mit eVB-Nummer und grüner Versicherungskarte”. Dit is een 5-daags, geel kenteken inclusief verzekering (groene kaart) die je mag gebruiken om naar huis te rijden Ze bieden zelfs de mogelijkheid dat ze per mail de groene kaart en de verzekeringsbewijzen versturen; zeer snel en goed geregeld! Voor slechts € 48 was ik de man.
Terug naar het loket. Ik was dus goed voorbereid hetgeen betekende dat de dame achter het buro meteen aan de slag ging en zo was in no time de auto uitgeschreven op de huidge eigenaar, waren de kentekenplaten vernietigd en kon ik met een geel bonnetje naar een winkeltje om de hoek waar ze kentekens kunnen drukken. De dame achter het buro moest ik € 10,50 betalen, de dame van de platen € 20,50. Irritant, want ik had maar 1 50 cent muntje en een heleboel grote flappen. De verkoper legde echter lachend een muntje erbij; toch nog 50 cent korting!
Daarna weer terug naar die instantie. Daar lag ons pakketje al te wachten. Ik kreeg mijn paspoort terug en het kentekenbewijs deel I en II. De auto was nu echt van mij! Omdat ik het anders wel zielig vond heb ik daarna de verkoper even naar huis gebracht. Dat mag officieel niet omdat de verzekering niet geldt voor bijrijders. Zorg er dan ook voor dat je in je eentje rijdt. Na even de LPG voorraad weer op peil gebrcht te hebben ben ik zonder problemen naar huis gereden. Binnenkort deel 2; de RDW.

Lancia Kappa 2.4 SW Aut 1999

Lancia Kappa 2.4 SW Aut 1999

Written by admin in: Tips en trucs bij dit project |
okt
28
2010
0

Auto importeren uit Duitsland deel II

Vanochtend in Alle vroegte naar de RDW Zwolle gereden. Die is vlakbij, bijna om de hoek. Om 8:00 gaat het loket open maar de deur gaat al veel eerder los. Toen wij om 7:45 aankwamen waren er al vier wachtenden zonder afspraak en twee met afspraak voor ons. Ik begreep dat er al mensen om 6:50 aangekomen waren. Als je naar de RDW Nieuwegein gaat is er sprake van enorme wachtlijsten bij keuren zonder afspraaak. Daar zijn de eersten al regelmatig om 5:00 gesignaleerd.
Binnen een kwartier waren we aan de beurt en werd de auto geregistreerd op NL kenteken. Hierbij dient de nieuwe eigenaar zich te legitimeren met een rijbewijs, dan is een uittreksel van de gemeente niet nodig. Na deze inschrijving kwamen we in de wachtrij voor de keuring. Na drie kwartier was de Kappa aan de beurt. Omdt het Duitse kenteken alle informatie bevatte, dus ook de VSI installatie van Prins, betrof dit een administratieve handeling waarbij eigenlijk alleen het chassisnummer gecontroleerd werd. De rest bleek uit de autopapieren. Ik hoefde dus ook geen bewijzen van de LPG-installatie te overleggen. Een kwartietje later was alles in orde en kon ik naar de douane voor de BPM.
Hier is wat veranderd! Er kaniet meer meteen betaald worden aan het loket. De aangiftes worden centraal behandeld in Emmen en per E-mail word je op de hoogte gebracht van het BPM bedrag dat je moet betalen. Doe je dat vervolgens direct dan kan de RDW garanderen dat het kenteken binnen vier dagen op de mat ligt. Een begrijpelijke gang van zaken. In de toekomst gaat het echter zover dat de hele douane balie verdwijnt en alles geautomatiseerd via internet verloopt.
Ik was niet op de hoogte van hoe het nu verder geregeld moest worden, maar de jongen achter de balie vertelde dat er een programma op internet is dat automatisch de te betalen BPM uitrekent aan de hand van de meest gunstigste berekening. Hij wilde dat wel voor me uitvoeren. Je kunt het echter ook zelf via Autotelex.nl. Dat kost € 15,50 maar dan heb je meteen een compleet ingevuld formulier voor de aangifte. De BPM kwam inderdaad op de veel gunstigere berekening van de handelswaarde uit. Voor mij een voorwaarde om de auto te kopen. Was hij namelijk op restwaarde conform de BPM afstaffeling berekend dan was de BPM meer dan twee keer zo hoog geweest. Nadat ik die berekening had overgenomen op ons eigen aangifte formulier, waren alle handelingen compleet en kon ik naar huis. Over vier dagen ligt het kenteken in de bus, op naar de APK!

Written by admin in: Tips en trucs bij dit project |
okt
28
2010
0

Auto importeren uit Duitsland deel III

De theorie is niet altijd gelijk aan de praktijk, helaas. Op maandag heb ik een aantal keer de mailbox bekeken om te zien of er al een betalingsbevestiging van de Douane (Belastingdienst) aangekomen was. Jammer genoeg bleek dit niet zo te zijn. Om 16:30 heb ik dus de autotelefoon van de Belastingdienst gebeld (0800-0749). De mevrouw aan de andere kant ontkende dat de Douane zo snel werkt dat een aanvraag die vrijdag voor 15:00 verstuurd is door de RDW naar Emmen, op maandag tot een betalingsverzoek kan leiden. Hoogst verbaasd heb ik haar gevraagd naar de actuele status van onze aanvraag. Ze kon zien dat we inmiddels bekend waren in het systeem, maar er was nog geen BPM bedrag bekend. Ik moest later terugbellen.
Dat heb ik woensdag gedaan. Weer een aardige mevrouw aan de lijn die bevestigde dat het BPM bedrag overeen kwam met onze aangifte. Er was alleen nog geen betalingskenmerk aangemaakt dus wij konden nog niet betalen. Enigszins gefrustreerd heb ik op vrijdag weer de telefoon gepakt. Eindelijk goed nieuws; het systeem had nu een BPM-bedrag en een betalingskenmerk! Ik heb direct betaald zodat het wachten op de post uit Veendam zo kort mogelijk zou duren. Telkens als ik weer zo’n aardige mevrouw aan de lijn had heb ik verteld dat onze oude auto ernstige kuren vertoonde en dat we heel erg graag zo snel mogelijk in de nieuwe wilden rijden en dat het hele import proces toch wel erg lang duurde; een week langer dan voorspeld. Telkens wer er begripvol meegeveerd aan de andere kant van de lijn, maar een doorbraak leverde dat niet op.
Tot maandag ochtend (een week later dus dan de eerste maandag uit dit bericht). We ontvingen een meil van de Belastingdienst. Logisch dacht ik, ze moesten natuurlijk de gegevens doorsturen. Nadere bestudering wees echter uit dat dit een opnieuw verzonden mail was van een week (!) geleden. Deze was niet bij ons bezorgd omdat de ambtenaar ons mailadres verkerd gespeld had. Ondanks dat ik ons mailadres op de kritieke punten gespeld had in blokletters had hij/zij de Q verward met een G. Zo komt de mail niet aan. Dat is een stomme menselijke fout. Stommer was dat in deze mail een BPM-bedrag en een betalingskenmerk stond. dit was dus al ruim een week bekend! Het proces was dus gegaan zoals voorspeld, behuidens dan die menselijke fout. Maar, hoe zat dat nou met al die aardige mevrouwen, die vertelden heel iets anders?
Ik heb natuurlijk verhaal gehaald. Wat blijkt na enig aandringen? De dames aan de telefoon zitten in Apledoorn, de Belastingdienst Douane zit in Emmen. Beiden hebben hun computersysteem, maar de techneuten zijn niet in staat gebleken deze fatsoenlijk aan elkaar te koppelen. De dames in Apeldoorn zien dus met een vrtraging van zo’n 5 dagen wat er in de database van Emmen gebeurt. Treurig. Wat is technishc nou eenvoudiger dan een koppeling van twee dezelfde systemen op 1 database.

De RDW stelde overigens niet teleur. Deze dienst verstuurde, zoals voorspeld, het kenteken en we hadden het woensdag in de bus.

Een auto importeren uit Duitsland is dus heel erg makkelijk, maar soms werkt een ambtenaar niet helemaal mee zoals zou moeten. Wellicht is een spellingscursus voor een enkele ambtenaar nuttig. Ik adviseer in ieder geval om meerdere emailadressen op te geven en desnoods een mailadres dat zo eenvoudig mogelijk gespeld is. Zoiets als BPM@live.nl.

Written by admin in: Tips en trucs bij dit project |
mei
02
2009
0

Tips bij motorwissel; de RDW

De RDW heeft een vrij ondoorzichtige website waar weinig concrete informatie te vinden is als het gaat om het inbouwen van een andere motor in een auto. Er wordt gesuggereerd dat een motorwisselen valt onder “Aanpassen of restaureren” waarbij een “Technische keuring bij samengestelde voertuigen” aan de orde is. In de tekst staat echter niets over motorwissel en worden ook geen voorbeelden genoemd. Aan de hand van mijn project zal ik de punten noemen die ik tegen ben gekomen en die van belang kunnen zijn als je zelf iets dergelijks doet.

Als hoofdregel geeft de RDW het volgende aan bij motorwissel:
Als er een motor met een andere motorcode in een personenauto of bedrijfsauto wordt geplaatst, dan moet het kentekenbewijs worden gewijzigd. Dit geldt zowel als de brandstofsoort ongewijzigd blijft als dat de brandstofsoort wel wordt gewijzigd. U moet het voertuig bij een keuringsstation van de RDW aanbieden voor een keuring. Na goedkeuring worden het kentekenbewijs en het kentekenregister aangepast.
Plaatst u een zelfde type motor terug als uit/van het voertuig is gehaald, dan is keuring van het voertuig en aanpassing van het kentekenbewijs niet nodig.
Tijdens de keuring wordt nagegaan of het voertuig in gewijzigde uitvoering aan de eisen voor wijziging van de constructie voldoet. Dit is het geval als deze volledig overeenkomt met een bestaande typegoedkeuring. Eventueel moet u het één en ander aantonen door het overleggen van een conformiteitsverklaring of een verklaring van het vermogen van de motor. Deze verklaringen moeten zijn afgegeven door de fabrikant van het voertuig of zijn gemachtigde vertegenwoordiger in Nederland. Als het voertuig volledig overeenkomt met een typegoedkeuring, dan past de RDW het kentekenbewijs aan.

Dat is op zich een erg duielijk verhaal. In mijn geval lag het echter toch iets ingewikkelder. Zorg ervoor dat je goed voorbereid naar de RDW gaat. Veelal kun je gewoon zonder afspraak je auto aanbieden voor een kentekenkeuring. Let wel, deze keuring is bedoeld voor auto’s die al beschikken over een NL kentekenbewijs maar dat nu gewijzigd moet worden doordat het voertuig veranderd is.

Men neme mee naar de RWD:
1 – Documenten om de herkomst van de onderdelen aan te kunnen tonen. Ik heb dus de documenten van de geloopte 8.32 meegenomen om aan te kunnen tonen dat de motor een origineel Lancia Thema motor is.
2 – Bewijs dat de auto in dat type beschikt over een registratie in NL. Ik heb een folder van de Lancia Thema meegenomen waarin alle typen Thema met alle relevante technische gegevens uitgeschreven stonden. Hiermee kon de keurmeester eenvoudig zien dat de Thema 8.32 echt bestaat en geleverd is. Ook kon hij zien dat de dimensies van de SW en de Berlina exact gelijk zijn.
3 – Kennis. Spreek met de keurmeester, leg uit wat je gedaan hebt en laat blijken dat je precies weet waar je het over hebt. Dat vergemakkelijkt de communicatie.
4 – Een technisch goede en zo licht mogelijke auto. Tijdens de kenteken keuring wordt de auto gewogen voor de maandelijkse wegenbelasting en worden primaire technische eisen bekeken. Dit is geen APK maar een check of de auto op de weg kan.
5 – Alle papieren van de auto. Het spreekt voor zich, maar je moet natuurlijk alle papieren van de auto ook meenemen.
6 – Geduld. Het is een vrij langdurig proces, reserveer dus gerust een ochtend.

Door mijn uitgebreide documentatie van de Thema in het algemeen kon de keurmeester al snel concluderen dat de auto technisch niet aangpast was. Er was immers geen sprake van nieuw ophangingspunten of een gewijzigd uitlaatsysteem. De keurmeester kon daardoor overgaan tot een conformatie met een typegoedkeuring van een Lancia Thema 8.32 SW. Helaas staat dit type niet in de lijst. Wanneer de gebouwde auto niet rechtstreeks en exact te koppelen is aan een bestaande typegoedkeuring (Lancia Thema 8.32 is dus niet voldoende want geen SW) dan kan er geen conformiteitsverklaring afgegeven worden. Op dat moment sta je op een tweesprong.

Wanneer de vermogenstoename minder is dan 40% dient de auto doorgestest te worden in Lelystad waarbij het geluid gemeten wordt. Bij mij was de vermogenstoename, aantoonbaar door het oude kenteken en de gegevens uit de folder van Lancia, slechts 24%; van 165 pk naar 205 pk.

Tip!
Zorg ervoor dat de vermogenstoename die je wenst binnen de bandbreedte van 40% blijft. Hoed hier dus al rekening mee bij de aanschaf van de donor! Ik had geluk, wanneer het een gewone ie geweest was (wat bij een SW niet mogelijk is), bedroeg de vermogenstoename bijna 100% en was het verhaal heel anders afgelopen.

Wanneer de vermogenstoename wel meer is dan 40% dan wordt de auto in Lelystad ook rijtechnisch beoordeeld. Hiervoor zijn zeer strenge eisen gesteld. Het voetrtuig moet een rijgedragtest ondergaan waarbij vanaf 80% van de maximum snelheid vol geremd wordt tot stilstand. Geen enkele auto vindt dat leuk.

Bij de geluidstest en de kentekenkeuring wordt uitgegaan van het oorspronkelijke bouwjaar van het hoofdvoertuig. In mijn geval betekende dit het bouwjaar van het chassis. De Thema SW is in 1989 op oorspronkelijk kenteken gezet terwijl de motor uit een auto van 1990 kwam. Niet zo’n groot verschil, maar wel een verschil dat grote gevolgen kan hebben, zeker als er enkele jaren tussenzitten. Bij mij betkende dit het verschil tussen een CO test zonder katalysator, een CO test met een oud type katalysator (K6) of een relatief moderne U9 katalysator. In mijn geval was er geen katalysator leverbaar in 1989 en staat er geen katalysator op het kenteken ook al hangt deze er gewoon onder. Dit scheelt enorm in de APK keuringen die gaan volgen.

Tip!
Kies altijd een zo oud mogelijke hoofddonor voor je project. Het versoepelt de keuringseisen aanmerkelijk.

Het bouwjaar heeft nog een enorme invloed op de tests. Bij de geluidsmeting in Lelystad wordt gekeken of de auto voldoet aan de eisen van die tijd. In mijn geval dus het bouwjaar 1989. Ik had ook kunnen kiezen voor een body uit 1994. Had ik dat gedaan dan was het moeilijk, zo niet onmogelijk geweest de auto voor dat bouwjaar binnen de normen te krijgen.

De RDW keurmeester gaf het voorbeeld van een BMW waarin een 5 jaar oudere motor gelegd was die geheel origineel overgezet was. De originele configuratie is de stilste. Echter door het verschil van 5 jaar kon er geen goedkeuring gegeven worden omdat de motor veel te luidruchtig was.

Tip!
Maak je auto zo stil mogelijk:
1 – Bouw de motor vanaf het inlaattraject tot aan de uitlaat geheel origineel op. Neem het originele papieren luchtfilter en monteer dempers met een zo groot mogelijk volume.
2 – Gebruik alleen originele onderdelen waarop duidelijk de nummers te zien zijn.
3 – Draag geen petje en laat blijken dat je liefhebber van de auto bent en geen liefhebber van snelheid en acceleratie.
4 – Zorg voor de beste bandenspanning.
5 – De sigarette aansteker aansluiting moet werken voor de electronische toerenteller.

Onthoud dat de medewerkers van de RDW ook autoliefhebbers zijn. Een enthousiaste klant is voor de RDW veel prettiger dan iemand die niet geïnteresseerd is.

Written by admin in: Tips en trucs bij dit project |

Powered by WordPress | LanciaThema.nl Theme | Theme based on Aeros Theme